От какво се състои нашата кожа?   Структура и типове кожа Замисляли ли

...
От какво се състои нашата кожа?
 
Структура и типове кожа
Замисляли ли
Коментари Харесай

От какво се състои нашата кожа?

От какво се състои нашата кожа?

 

Структура и видове кожа

Замисляли ли сте се по какъв начин е построена нашата кожа? Тя не е единствено това, което виждаме пред огледалото. Малко хора знаят какво в действителност се крие под забележимата част. Състои се от 3 пласта, които са в структурно и функционално единение. Те са точно епидермис, дерма и хиподерма.

Епидермисът оформя забележимата част на кожата, дружно с най-горния рогов пласт. Състои се от няколко пласта и от кафези. Слоевете са наречени кератиноцити и меланоцити , които създават меланин. Toва е вещество, което оцветява клетките на нашата кожа в кафяв пигмент под въздействието на слънцето. А както споменахме, клетките са свързани с чувството за досег. Eпидермисът се назовава още кутикула.

Вторият пласт на нашата кожа е дермата. Тя е вътрешният пласт на кожата. Представлява съединителна тъкан, построена от кафези, наречени фибропласти . Дермата е към 25 пъти по-дебела от епидермиса. Съдържа доста кръвоносни и лимфни съдове, нерви, потни и мастни жлези. В дермата се образуват белтъчни нишки, които обуславят еластичността на кожата и мекотата й. Точно такова влакно е колагенът, който ни спомага за здравината на нашата кожа и нейната разтегливост.

Последният пласт на кожата е хиподермата. Това е подкожният мастен пласт на кожата, легнал под дермата. Тази тъкан се назовава подкожна мастна тъкан и зависи от възрастта, пола и общото здравословно положение на човек. Хиподермата има защитни функционалности против контузии, също по този начин е изолатор на топлинни и студови въздействия. Този пласт служи на нашата кожа като запас за мазнини, въглехидрати и минерали.

За всеки избран човек, кожата има характерности, които в козметиката се класифицират като вид. Повечето дами мислят, че видовете кожа са естествена, мазна и суха. Всъщност към тези три вида има още четири. Комбинирана, сензитивна, проблематична и зряла кожа.

Нормалната кожа е уравновесена . Най-разпространена е при децата. Нейните характерности са мека, стегната и сияйна кожа, без бръчки и пъпки.

При мазната кожата, мазните жлези са доста дейни и отделят доста лой. Порите са очевидно забележими, приблизително огромни до огромни по мярка. Кожата наподобява лъскава, твърда, стегната и по-малко сензитивна.

Сухата кожа е лишена от навлажняване и е обезводнена . Причината за сухотата е заобикалящата ни среда. Този тип е тънка с едвам забележими пори. Има липса на лой или вода.  Ако сухата кожа е плътна с забележими пори, то тя има липса на вода.  При чувство на сбитост и лющещи се сектори, кожата има липса на лой.

Комбинираната кожа се появява на възраст сред 12 и 40 години . Характерно за нея е, че в Т-зоната на лицето е мазна, а в региона на бузите и очите е суха или естествена . Белег за това е,че по челото се появяват пъпки

Чувствителната кожа е деликатна. Тя е свръх сензитивна от външните въздействия. Този вид кожа може да се прояви при естествения, сухия и лоен тип от всички възрасти.

Проблемната кожа е склонна към хронична поява на пъпки, черни точки и бели точки . Кожата на лицето, постоянно има белези от остарели възпаления и е присъща в интервала на пубертета.

 

Зрялата кожа  е с намалена интензивност. Появява се с напредването на възрастта или от прибързано застаряване.

 

Хитринки за съвършен безоблачен тен

Снимки: Gettyimages

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР